rantsbycate.blogg.se

Den här bloggen skrivs egentligen inte av nån speciell anledning eller något speciellt syfte. Vill bara skriva av mig angående olika observationer jag gör. Så egentligen kan jag inte ens utlova några rants. Inte jämt i alla fall :)

ESC - Mina tankar kring Rysslands bidrag

Kategori: Allmänt, Apropå, Dagens samhälle, Eurovision

Long time no rant. inte för att det inte funnits inspo, snarare inte tid. Men nu jäklar. 
 
När jag satt och tittade på semifinal 1 igår kände jag rent spontant att det var lite ironiskt att det ryska bidraget sjöng att de vill att världen ska visa emr kärlek, när i alla fall den västerländska sidan av saken är att Ryssland om några skulle behöva lätta lite på sitt tätt åtskruvade lock på burken märkt med "Sunshine, love and happiness.". 
 
Idag googlade jag texten och fann efter en stund att det var lite lustigt. Med bakgrund av Rysslands införande av diverse lagar för att, om inte förbjuda, i alla fall försvåra livet markant för homosexuella så väntade jag mig nåt väldigt hetero "I love this man" budskap från de här tjejerna. Men istället blev det rätt så tvetydigt när jag läste texten på nytt. 
 
Så here we go

Verse 1
Been looking at the sky
wishing on a star
waiting for a brand new start

Bara det här stycket känns lite. Jaha.. Behöver man önska sig saker i fantastiska moder Ryssland? Den bilden som målas upp från det hållet känns alltid som lite.. "Här är allt så fantastiskt! inget behöver fixas. Och absolut ingen brand new start."

Living on the edge
closer to the crime
cross the line a step at a time

Här börjar jag fundera ordentligt. vadå on the edge? Crime? (Som vi minns blev det ju förbjudet att vis sin kärlek publikt för homosexuella. Det kan ju vara propaganda) 

Now maybe there’s a place
maybe there’s a time
maybe there’s a day you’ll be mine

Här är det ju UPPENBARLIGEN nån som älskar nån som inte borde älska den personen? som väntar på en tid/plats där de kan vara tillsammans?

Now something’s got to give
make a brighter day
all we got to say

Och nu vill de ha förändring för att få kunna vara tillsammans. För att få en brighter day. Hmm...

Chorus
Shine into my darkness
shine into the night, my rising sun
drive away the madness
Can you be a masterpiece of love
Sending out a message out above
Telling all the world to show some love
No one’s gone bring me down, bring me down
You are my rising sun

Och här är ju budskapet ytterst tydligt; världen ska acceptera deras kärlek och helst visa det tillbaka. Och ingen ska få dra ner dem.. Hm hm hm.. 

Verse 2
Keep looking up ahead
riding like a wind
open up your heart, let me in

Här ska man titta framåt, och öppna sitt hjärta för att släppa in dem. Kan det vara för att de känner sig uteslutna av vissa lagar? 

My life is on a string
when I see you smile
our love will last a thousand miles

Om ens liv hänger på en tråd för att man känner sig kär när någon ler, känns det som ett väldigt tydligt exempel på förbjuden kärlek. Men deras kärlek räcker iaf strax över 160 mil. Det kan man ju ändå klara några roadtrips på. 

Now maybe there’s a place
maybe there’s a time
maybe there’s a day you’ll be mine

Now something’s got to give
make a brighter day
all we got to say

 Och de här passagerna har jag ju redan förklarat..

Jag känner rent spontant att det kanske var dumt att hela arenan buade när systrarna gick vidare till finalen igår. Om man lyssnar på texten så känns det ju som om det rebellar rätt fett mot Putin. Eller så är textanalys inte deras grej. 
 
Förövrigt så tycker jag hela låten, och deras nummer bara påminner om ett enda långt Sailor Moon-intro. Enda skillnaden är att det är två Sailor Moon, och de sitter ihop i varandra i håret. Siamesiska tvilling Sailor Moon. 
 
Ni kan ju kolla själva: 
https://www.youtube.com/watch?v=12_-4BNa5wQ
 
//Cate